diumenge, 7 d’abril del 2013

Què són els MOOC?

Massive Open Online Courses, MOOC. Aquesta estranya sigla s'ha colat des de fa mesos en els ambients universitaris de mig món, introduint un autèntic canvi en els plantejaments de grans marques de la formació superior internacional, com? Harvard, Stanford o el Massachusetts Institute of Technology (MIT). En espanyol, CAEM (Curso Abierto En línia Masivo), denominació molt més desconeguda encara.

A principis del passat any van saltar a l'esfera pública dos noms tan desconeguts com cridats a revolucionar moltes formes de la formació tradicional: Coursera i EDX. Són dos grans plataformes de formació en línia d'alt nivell que en poc més d'un any acumulen centenars de cursos digitals que s'ofereixen a tot el món de forma gratuïta i que tenen com a reclam estar promoguts per les millors institucions nord-americanes segons tots els rànquings internacionals. El seu lema és que aquests programes es posen a disposició del públic, for anyone, anywhere, anytime.

L'e-learning permet accedir a aquests cursos des de diferents dispositius, durant les 24 hores del dia i qualsevol lloc del planeta. Una d'aquestes plataformes és Coursera (www.coursera.org) que amb base en Mountain View, ofereix 328 cursos diferents i que ha estat posada en marxa per 62 universitats de 17 països, entre elles les de Stanford, Princeton, Pennsylvania, Duke, Michigan, Washington, Toronto o Edimburg. Tot va començar quan un curs d'intel·ligència artificial desenvolupat per la Universitat de Stanford va atreure a 160.000 estudiants de tot el món, dels que van acabar el programa 23.000.

  


En els seus 12 primers mesos d'activitat, Coursera s'ha convertit en un gran centre de formació mundial, amb gairebé tres milions d'usuaris registrats de 220 nacionalitats. Crida l'atenció comprovar que el 4% dels usuaris d'aquesta plataforma procedeix d'Espanya, el que suposaria 116.000 participants del nostre país.

2 comentaris:

  1. Aixó serà un complement educatiu molt important en un futur, estic content d'estar viu i veure iniciatives com aquestes, d'altra banda a la UdG ja s'ofereixen. no se si en altres unis també
    http://www.udg.edu/tabid/2575/p/28897/language/[language]/default.aspx

    ResponElimina
  2. A aquest ritme sobren la majoria de professors

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.